Tyvtitting i det digitale stemmelokalet?

Frank Aarebrot mener at anonymiteten til velgeren blir kompromittert når man tillater stemming over Internett. Den patrialiske familiefaren tvinger kona og sine lydige velvoksne barn til å klikke f.eks. på Kristelig Folkeparti, tenker Aarebrot seg. Tanken er skremmende nok, den, og det er også Aarebrots mareritt om en uhyggelig arbeidsgiver som sjekker om arbeidstakerne går til stemmelokalet på valgdagen for å avgi en annen stemme enn den de avgav, under trusler om oppetsing i syrebad.

Frank Aarebrot mener at anonymiteten til velgeren blir kompromittert når man tillater stemming over Internett.  Den patrialiske familiefaren tvinger konen og sine lydige velvoksne barn til å klikke f.eks. på Kristelig Folkeparti, tenker Aarebrot seg. Tanken er skremmende nok, den.

En annen viktig side av saken er at Staten vite identiteten til velgeren. Du kan ikke risikere at samme person stemmer to ganger, eller at folk uten stemmerett likevel stemmer. Teknologien identifisere stemmeren, og teknologien motta den digitale stemmeseddelen. Det er også teknologien som må sikre at ikke informasjonen koples og misbrukes.

Hvis Jens Stoltenberg alltid har stemt og alltid vil stemme KrF, så må han få lov til å gjøre det uten å bli avslørt. Hvis statsråden, eller hvem det nå var som fektet med en kjevekjapp Aarebrot på Dagsnytt 18 i kveld, har rett i at programvaren er er åpen, er dette lite problematisk.

Bernaard fikk bakoversveis da han hørte at man først kan stemme på nettet, og deretter ombestemme seg og slippe en ganske annen stemmeseddel i valgurnen på valgdagen. Dette betyr at systemet må kjenne til hva velgeren har stemt på nettet i flere dager, for å så å kunne trekke denne digitale stemmen fra valgresultatene på valgdagen.  Ikke bra, spør du meg. Vi får håpe teknologene har gjort jobben sin og fullstendig sikret all tilgang til valginformasjon.

Jeg tror det ville vært bedre om det ikke var mulig å ombestemme seg på valgdagen. Datasystemene bør kun identifisere velger med stemmeseddel når stemmingen pågår. Hvis identifikasjonen er OK, plasseres stemmeseddelen i en digital urne, og forbindelsen mellom velger og stemmeseddel lagres ingensteds. Til og med serverens minne om koplingen mellom velger og stemmeseddel må slettes umiddelbart etter at stemmen er avgitt.

Først da vil Bernaard med det kjasne håret stemme på Ipaden sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.