Sannhet og sunnhet: Bernaard observerer Kåre Reiten

Han ser en mann på nyhetene, med et navn som lyder kjent. Mannen er veltrent og har guddommelig alvor i sitt blikk. Det er en gresk gud på denne jord. Det er Kåre Reiten – allmennlegen fra Høyre i Stavanger.

Bernaard med det lange, fine håret sitter i sofaen sin med chips og med Cola. Han ser en mann på nyhetene, med et navn som lyder kjent. Mannen er veltrent og har guddommelig alvor i sitt blikk. Han er en gresk gud på denne jord. Det er Kåre Reiten – allmennlegen fra Høyre i Stavanger.

Er det virkelig sant? Har gudene endelig valgt å gjenfødes midt i blant oss? Og sannhetens flod strømmer fra Reitens guddommelige lepper, et bud fra selve tingen i seg selv. Og han løfter sitt septer mot stjerne. Med den faderlige sannhets selvsikkerhet skal han svinge sin svøpe over djevlene.

Og trommene virvlet og himmelen skalv da Reiten så sin guddommelige kjerne, og se! sannheten kom over ham. Han skulle skanne skyer av flunkende rene lunger med røntgenblikket sitt. Til og med søppeltømmerne skulle kaste rullingsen og løfte hendene mot himmelen. Se jeg er født på ny! Det er en gud i blant oss, som løfter våre syndige legemer fra forlystelsens jammerdal.

Bernaard tar bladet fra munnen og setter laubærkransen på sitt store våte hode: Jeg hyller deg, Kåre Reiten! Det å høre deg snakke på Dagsrevyen gjør meg så sentimental. Jeg minnes det herlige femtitallet, da alt skulle bygges opp igjen, og stemmene på radioen. Ja, det er de stemmene som minner meg om deg: lyden av landsfaderen, landsmoderen og Lille gubben Noa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.